بسم الله الرحمن الرحیم

سلام علیکم ؛                  

بخش سوم نبرد القلمون .

القلمون منطقه ای صعب العبور و کوهستانی است که در مرز سوریه و لبنان واقع شده و قسمت شرقی این منطقه در سوریه و قسمت غربی آن در لبنان قرار دارد .

نبرد القلمون تفاوت های بسیاری با فتح القصیر داشت چراکه القصیر منطقه ای بدون پستی و بلندی بود و اکثر مساحت آنرا دشت های وسیع تشکیل می داد و حرکت نیروهای حزب الله و ارتش سوریه در آن به سهولت آنجام می گرفت و لجستک خیلی راحت در این منطقه انجام می شد .

منطقه القصیر در خاک سوریه قرار داشت و ارتش سوریه مشکلی برای تردد در این منطقه نداشت اما القلمون در نوار مرزی واقع شده است و بیشتر این منطقه کوهستانی در خاک لبنان قرار داشت  و این بدان معنی است که کمک ارتش سوریه به حزب الله حکم تجاوز به خاک لبنان را داشت و در صورت ورود ارتش سوریه به خاک لبنان هیاهوی رسانه ای عظیمی به راه انداخته می شد و به تبع آن مشکلات فراوانی برای دولت سوریه در مجالس بین المللی به همراه داشت و به جایگاه سیاسی حزب الله در لبنان صدمه می زد ، با این حساب حزب الله لبنان در قسمت غربی القلمون که مرکز تجمع تروریست های داعش بود نمی توانست از مساعدت ارتش سوریه بهرمند شود.

سید حسن نصرالله که از اهمیت منطقه راهبردی القلمون آگاهی داشت یکی از بهترین واحد های رزرمی خود را به این منطقه اعزام کرد ...

واحد نظامی حیدر که بهتر است به آن لشکر حیدر بگوییم  ، لشکر حیدر به استعداد 10 تیپ رزمی به فرماندهی یکی از فرماندهان حزب الله به نام ابو جمیل (نام مستعاری) و نفرات کارآزموده ، متخصص و با ایمان به القلمون اعزام شدند و در این منطقه استقرار یافتند .

ابو جمیل ؛

ابوجمیل سالهای سال به عنوان معاون و دست راست شهید عماد مغنیه در مقاومت خدمت کرده و در طول سالهای زیادی که کنار این شهید والا مقام به مجاهدت مشغول بود تجارب فراوانی کسب کرده بود  ابوجمیل را می توان بهترین تئوریسین  جنگ های نامتقارن حزب الله و حتی یکی از بهترین های محور مقاومت دانست که وجودش برای حزب الله و محور مقاومت در منطقه برکات فراوانی به همراه داشته و انشاالله خواهد داشت و اعزام چنین مهره ارزشمندی از سوی سید حسن نصرالله نشان دهنده اهمیت فراوان القلمون برای محور مقاومت و به خصوص امنیت شیعیان در لبنان است .

لشکر حیدر به استعداد 10 تیپ رزمی و مجهز به انواع سلاح های سنگین و نیمه سنگین ، موشک های ضد زره  ، موشک های سطح به سطح کوتاه برد و انواع موشک های دوش پرتاب ضد بهباد های تهاجمی و جاسوسی است . لشکر حیدر از مرکز فرماندهی قدرتمندی برخوردار است که قابلیت مقابله با جنگ الکترونیک و مدیریت روانی میدان داراست ، این لشکر مجهز به پهباد های رادارگریز اطلاعاتی و تهاجمی است و از پشتیبانی یک لجستیک کامل ، منظم و مجهز بهرمند است .

راهبرد حزب الله در القلمون 

حزب الله در منطقه القلمون برای خود سه الویت مشخص کرده ، الویت نخست حزب الله در القلمون آزاد سازی شهرک ها و روستاهایی است که تحت تسلط ارتش آزاد سوریه و تروریست های جبهه النصره قرار دارند .

اولویت دوم حزب الله در القلمون مناطقی است که تروریست های داعش در آن مستقر هستند و عمده تروریست های داعش در نزدیکی عرسال و مرز لبنان استقرار یافتند .

سومین اولویت حزب الله در القلمون حومه شهر عرسال است که در آن مزدوران المستقبل و نروریست های داعش و النصره مستقر هستند .

ابوجمیل به خاطر سالها حضورش در القلمون وجب به وجب این منطقه را می شناخت و راه ها و کوره راه های منتهی به القلمون آگاه را مثل کف دستش می شناخت  علاوه بر اشراف کامل فرماندهان لشکر  بر جغرافیای منطقه آنان به واسطه عوامل نفوذی خود در صفوف  تروریست ها ، اطلاعات کاملی از جمله تعداد نفرات ،تجهیزات و کمین های دشمن آگاه بودند و افزون بر این پهباد های رادار گریز حزب الله لحضه به لحضه فرماندهان را از تحرکات تروریست ها باخبر می کرد . اشراف کامل اطلاعاتی از تروریست ها باعث می شد که فرماندهان لشکر حیدر در تقابل با تروریست ها حداقل خسارت و تلفات را متحمل شده و خسارات سنگینی به دشمن وارد کنند .

ابوجمیل با توجه به  اعتقادات سیاسی ، مذهبی و مکتبی تروریست های مستقر در منطقه جبهه القلمون را به دو قسمت تقسیم کرد و در هر دو قسمت با تروریست ها درگیر میشدند ، به طوری که این دو قسمت کاملا از یکدیگر جدا باشند .

هدف این تاکتیک بی نظیر و هوشمندانه ابوجمیل به خدمت گرفتن و فعال کردن تناقضات و تعارضات موجود در جبهه مقابل است تا از این رهرو کروهک های تروریستی را  از یکدیگر جدا شوند و در پی آن  قدرتشان تحلیل برود به خود درگیری مشغول شوند .

بازتاب عملی این تاکتیک در میدان جنگ تمرکز حزب الله بر مناطقی بود که در تصرف النصره بود و بر اثر فشاری که حزب الله به تروریست ها وارد کرد النصره را وادار کرد که به سوی مناطق در تصرف داعش عقب نشینی کنند و داعش از نیروهای النصره خواست که با ابوبکر البغدادی بیعت کنند و النصره از این کار سر باز زد و بدین ترتیب النصره و داعش به جان هم افتادن آن هم زمانی که یک دشمن مشترک و قدرتمند در مقابلشان قرار دارد . در ادامه مطلب در مورد این تاکتیک بی نظیر ابوجمیل توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد .

مرحله اول

همان گونه که فرماندهان حزب الله برنامه ریزی کرده بودند رزمندگان وارد فاز اول عملیات آزادسازی القلمون شدند . رزمندگان حزب الله در گام اول به سراغ روستاها و شهرک هایی رفتند که تحت تسلط النصره قرار داشتند چراکه النصره بیشتر مساحت القلمون را در تصرف داشت .

تروریست های النصره در این منطقه نیروهای خود را آرایش دفاعی درآورده بودند . تروریست های النصره در  القلمون استحکامات فراوانی ایجاد کرده بودند اما با توجه به اشراف اطلاعاتی رزمندگان دلاور حزب الله از تعداد نفرات ، تسلیحات ، چگونگی چینش نفرات النصره در القلمون ، در برابر تروریست ها دست بالا را در اختیار داشتند و این مهم در آرایش نیروهای حزب الله در منطقه نقشی اساسی و حیاتی داشت .

یکی دیگر از عواملی که در پیروزی های حزب الله نقش بسزائی داشت وحشت و شتابزدگی ناشیانه عناصر النصره در تقابل با رزمندگان حزب الله بود.

جبهه النصره در تقابل با حزب الله در ساعات اولیه جنگ تمام مهمات تانک های خود را مصرف کردند و تانک هایی که برای النصره نقطه قوت بودند تبدیل به باری اضافه برای تروریست ها شده  و برای رزمندگان به یک هدف راحت بدل شده بود .

درست است که قسمتی از قدرت النصره به واسطه انهدام  یا اتمام مهمات تانک ها  از دست رفته بود اما تروریست ها به خاطر در اختیار داشتن کارشناسان و متخصصین مجرب مواد منفجره عمده توان خود را صرف ساختن ماشین های زره پوش و بمب گذاری شده و تولید کمربند های انتحاری برای نیرو هایشان و ایجاد تله های انفجاری فوق العاده مخرب و قدرتمند در مسیر حزب الله کرده بودند .

یکی دیگر از نقاط قوت عناصر النصره تجهیز آنها به موشک های پیشرفته ،کارآمد و گران قیمت توسط کشور ترکیه بود که در قبال نفت خریداری کرده به النصره واگذار کرده بود . موشک میلان و موشک کورئیت از بهترین موشک های ضد زره در جهان هستند و از حیث قدرتمندی کم نظیرهستن و  قابلیت نفوذ به یکصدو بیست سانتیمتر فولاد را دارا اند .

ذکر این نکته خالی از لطف نیست ،  ایران در طول هشت سال دفاع مقدس کمتر از صد فروند از این موشک هارا به سمت دشمن شلیک کرده بودند و این مهم نشانه گران قیمت بودن این موشک ها میباشد ، با این حال تعداد این موشک ها در زاغه مهمات النصره چنان بود که تروریست ها این موشک پیشرفته و گرانقیمت را بر علیه نفرات استفاده می کردند .

حزب الله نتوانست چون جنگ القصیر به سرعت تروریست هارا از میان بردارد و در زمانی نزدیک به یک ماه توانست مرحله اول عملیات آزادسازی القلمون را به پایان برساند .

تله های انفجاری و استحکاماتی که النصره در منطقه القلمون داشت به همراه صعب العبور بودن این منطقه باعث شد فاز اول عملیات به درازا بکشد . هرچند حزب الله در این جنگ فرسایشی بیش از چهل شهید داده بود و توان نیروهایش تحلیل رفته بود اما حزب الله در مرحله اول به صد در صد اهدافش دست یافت و ضربه سنگینی بر پیکره تروریست ها وارد کرد . پیش از آغاز جنگ بین النصره و حزب الله هیچ یک از فرماندهان النصره و ارتش آزاد تصور شکست و عقب نشینی از این مناطق تحت تصرف خود نداشتند و عملیات حزب الله را نوعی خودکشی دسته جمعی شیعیان می دانستند و همین مطلب شکست از حزب الله را برای آنها سخت تر می کرد ...

ادامه مطلب در بخش چهارم از حضور حزب الله در سوریه بیان خواهد شد .

ارادتمند 

گروه سایبری علمدار